21. MDAG: Menu przyjemności
Menus-Plaisirs – Les Troisgros
21. MDAG: Menu przyjemności
Opis filmu
Festiwale i nagrody / Festivals and Awards: 2023 – MFF Wenecja / Venice IFF, 2023 – MFF Toronto / Toronto IFF, 2024 – FF Nowy Jork / New York FF, 2023 – IDFA Amsterdam / IDFA Amsterdam
Film opowiada o legendarnej francuskiej rodzinie Troisgros, która urzęduje w wiejskim regionie Ouches, 100 kilometrów na zachód od Lyonu. Początki ich działalności sięgają roku 1930, dziś są dumnymi posiadaczami trzech gwiazdek Michelin, tworząc prawdziwą dynastię. Do ich zlokalizowanej w XIX-wiecznym budynku restauracji Le Bois sans Feuilles od dekad pielgrzymują tłumy. Otacza ich sława pionierów nouvelle cuisine, twórców m.in genialnego przepisu na łososia i wynalazców dania ze szczawiu.
Menus Plaisirs – Les Troisgros is a film about the Troisgros family and their three restaurants, Troisgros, Le Central and Colline, located in three neighboring locations in central France. Troisgros, a restaurant founded 93 years ago, has had three Michelin stars for 55 years and in 2020 was awarded a Michelin green star for exemplary sustainable practices. Much of the film takes place at Troisgros. The present chef, Cesar Troisgros, is the fourth generation to be in charge at Troisgros. The film shows the day-to-day operations involving the purchase, preparation, and service at this restaurant.